Siyaset ya da
türevlerinden dalıp sinirlerini zıplatmak yerine, yeni duyduğum bir peynirden
esinlenerek bulduğum bir kahvaltılık tarifi vereyim sana ey okur…
Siyaset falan filan, kafan
şişeceğine miden bayram etsin.
Kahvaltılığın ismi Sürk… Yeni
duydum.
Akdeniz’e özgü, daha çok
yaylalarda üretilen bir peynir olarak lezzet hafızamda yerini aldı hemen.
Önce emeğe saygı adına
sürk tarifini vereyim, ardından benim bu geleneği nasıl zenginleştirdiğimi
anlatayım…
Söz sayın Keriman
Diril’in…
Bu da linki;
http://www.nefisyemektarifleri.com/surkcokelek-kurutmasi-yapimi-ve-salatasi/
Sürk(Çökelek Kurutması)
Yapımı
Malzemeler
Kurutma için;
750 gr çökelek
250 gr lor
2 çorba kaşığı diş kekik
1,5 çorba kaşığı pulbiber
(arzuya göre acı)
Tuz
Hazırlanışı
Tüm malzemeyi derin bir
kapta iyice yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Bir
tepsiye temiz kağıdın üzerine diziyoruz. 3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda
güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı
değiştirerek).
Aslında bu kahvaltılık
küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor. Ben küflendirmeden bir kavanoza
dolduruyorum, zeytinyağı ekliyorum. Buzdolabında saklıyorum. Bu yağı salatasına
ekleyebilirsiniz.
Arzu ederseniz buzdolabı
poşetine koyarak derin dondurucuda da saklayabilirsiniz…
Bu tarifi okudum. Aklıma
hemen bizim tarafların özel peyniri keş geldi.
Peynir midir, aslında
bundan da pek emin değilim ama en azından kuzen olduklarını söylemek mümkün.
Hepsinin geldiği kök aynı…
Süt. Hayvan dostlarımızın bize ne güzel hediyesi.
Çok basit… Ama ne kadar
basit ise onun tam tersi kadar da lezzetli… Bomba.
Torba yoğurdu alınır.
Torbada birkaç hafta bütün suyu süzülene kadar asılı tutulur. Azıcık bir
ıslaklık kaldığında alınır, tezgahta bir portakal büyüklüğü kadar küp parçalara
bölünür.
Temiz bir tahtaya dizilir.
Temmuz, Ağustos güneşinde birkaç hafta bekletilir. Birkaç gün ara ile güneşe
bakan yüzü değiştirilir ve 6 yüzünün de güneşten eşit yararlanması sağlanır.
Taş kıvamına gelecek kadar
kuruduğunda içeri alınır, erzak deposuna itina ile yerleştirilir.
Buzdolabı ya da benzeri
nemli yerlerden özenle korunur yoksa o eşsiz sertliği, karizması gider,
yumuşar, bozulur…
Ne yapılır keşten?
Ne yapılmaz ki?
Ya da keş ne yapamaz ki?
Sadece yemek pişiremez,
bulaşık yıkayamaz, hepsi bu!
Makarna mı yaptınız?
Bu lezzet bombasını
istediğiniz irilikte rendeleyin üzerine… Ya da iri rendelenmiş bir miktarı
tereyağında hafifçe kavurun, makarnanın üstüne serpeleyiverin…
Sahanda yumurta mı
dediniz?
Tam yeri ve sırasıdır.
Yine aynı yukarıdaki işlemlerden birisini seçebilirsiniz…
E usta sadede gelmeyecek
misin; senin dilinin altında başka bir numara var, dediniz, duydum. Hemen cevap
verdim bile.
Evet.
Ben Sürk ile Keş’i
evlendirdim.
İçlerine çeyiz namına
birkaç değişik malzeme koydum ama.
Denedim mi? Evet! Beğendim
mi? Offff!
Yeni kahvaltılığın adını
da hem keşe hem de sürke saygı gereği sürkkeş koydum.
İşte malzeme
150 gram Kurutulmuş
kızılcık ( yayladan).
200 gram Rendelenmiş,
ezilmiş domates içi.
500 gram Torba yoğurdu.
500 gram Çökelek.
Birkaç tutam Kekik
Birkaç tutam İsot
Birkaç diş iyice ezilmiş
sarımsak.
150 gram Porçini mantarı(
kurutulmuş toz halinde)
Tarif?
Kolayca birkaç işlem işte…
Torba yoğurdu suyu
süzülene kadar torba ile asılı kaldı ve şekil verilir bir sertlikte alındı.
Çökelek ve torba yoğurdu
el ile yoğrulur. Hamur kıvamına gelir.
Porçini mantarı hamura
eklenir. Yedirene kadar yoğurulur.
Kurutulmuş kızılcık
eklenir. Hamura rengini verene kadar yoğurulur.
Sarımsak, kekik, isot ile
bir kez daha yoğrulur.
Ortaya çıkan sanat eseri
uzun uzun seyredilir. İç geçirilir. Hanım evde ise bir kağıt mendil ile
ağzımızın kenarından süzülenin silinmesi rica edilir.
Tam kıvamındaki hamurdan
portakal iriliğinde bir parça alınır. Sert tahtadan faydalanarak küp haline getirilir.
Hamurun büyüklüğünden kaç tane küp çıkarsa bahtınıza…
Hijyenik bir tahtaya
dizilen küpler Temmuz, Ağustos güneşinde taş gibi olana kadar kurumaya
bırakılır. Kafamıza vurduğumuzda canımız yanıyor ise tamamdır.
Kupkuru olan Sürkkeş erzak
dolabına kaldırılır.
Ağızlarda lezzet besteleri
seslendirmek için hazırdır.
Nasıl ve ne ile
yiyeceğinizi de ben mi söyleyeyim kardeşim?
Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder