8 Aralık 2014 Pazartesi

Rusya bu, çözemezsiniz!

Yine 2009 yılında kaleme alınmış bir yazı.

Hakkımı teslim edeyim, bazı yerlerde başarılı jeopolitik öngörülerim var.

Buyurun…

Yazımı kurgularken, Rusya merkezli tur operatörlerinin moralini bozma endişesi ile objektif olma zorunluluğu arasında gidip geldim.

Tarafsız pazar araştırmaları, Rusya merkezli faaliyet gösteren tur operatörlerinin çok yoğun ve etkili bir çalışma yapmaları gerektiğini gösteriyor.

Kitlelerin morali bozuk ve her türlü sosyal, ekonomik aktiviteye karşı gardını yükseltmiş durumda.

Bozulan bir psikolojiyi kısa zamanda düzeltmek zordur.

Mevcut durumun röntgeni çok umutlu bir görüntü vermiyor. Rusya’da tatil hareketliliği dibe vurmuş durumda. Mısır, Tayland Otelleri sıkıntılı günler yaşıyor.

 

1990 öncesindeki ceberrut sistemin Rusya’nın sosyal genetiğine şifrelediği tedbirli olma güdüsü, o ateşli, tüketim çılgını Rusları teslim almış durumda.

Ruslar, iki uç arasında gidip gelmeye alışkın bir gezgin ruhuna sahiptir.

Korku ile cesaret.

Sabır ile ataklık.

İyimserlik ile kötümserlik

Rusya’da, bugün itibarıyla yapılacak bir sınıfsal analizin sonuçları çok parlak bir manzara çizmiyor. Sistem değişikliğinden bu yana, güçlü, yaygın bir orta sınıfın yaratılamamış olması en önemli handikaplardan birisidir.

Kaldı ki, ekonomipolitik bu kadar kısa bir zamanda yoktan bir orta sınıf oluşmasının olanaksız olduğunu vurgular. 

Gerçek anlamda bir serbest piyasa ve gerçek anlamda demokratik siyasal ortam, orta sınıfların doğmasının ve güçlenebilmesinin olmazsa olmazıdır.

Bu noktada, -bence- tetikçisi belli olan finansal kriz ile varılması amaçlanan hedeflerden kısa vadeli olanına ulaşılmış olduğunu hatırlatmakta yarar var. Yani, Rusya, Çin ve Hindistan’ın hızlı yükselişinden rahatsızlık duyanlar, yazımızın konusu olan Rusya özelinde mevzii bir başarı sağlamış durumdalar.

Rus finans dünyası kaybettiği maddi ve manevi mevzilerin şokunda

Cenaze namazı kılınmış olan bankalarda buharlaşan trilyon dolarların dudak uçuklatan bir bölümünün Rusya devletine ve oligarklara ait olduğu artık daha açıkça seslendiriliyor.

Petrol ve doğalgazdan başka güçlü bir endüstrisi olmayan Rusya, bir zamanlar kendisine enerji köprüsünün Deli Dumrul’u hissi yaşatan çılgın petrol fiyatlarının dramatik düşüşünü paralize olmuş bir halde izliyor.

1980lerde zirve yapmış olan silah satışlarında da trajik bir düşüş söz konusu. Kıta Avrupası’ ndaki hızlı entegrasyon, Kafkasya, Körfez, Güney Asya, Latin Amerika ve Afrika’da sınır sorunlarının, yerel çatışmaların sonlanması da, Rus silah endüstrisinin geleceği adına umut kıran gelişmeler.

Gürcistan hamlesinin kısa vadede tahtada kazançlı bir pozisyon yarattığını düşünenler yanılıyor. Hep tekrarlanır, kontrolsüz güç, güç değildir.

Kafkasya ölçeğinde kazanılan göreceli avantajın, Rusya için hayatı önemi olan Batı ve Dünya ile bütünleşme sürecini meçhul bir geleceğe ertelediğini, kabadayı bir devlet imajı yarattığını da gözden kaçırmamak gerekir.

Orta vadede, içe dönük, kapalı ekonomiye tutsak bir Rusya’nın ayak seslerini şimdiden duymak mümkün.

Gerek Gürcistan hamlesi ve gerekse petrolün silaha dönüştüğü endişesi, Batı’yı ve enerji ithal eden Ülkeleri hızla dayanışmaya itti.

Rusya hızlı bir izolasyon ile yüz yüze kalacak ve ötekileşecek.

Rusya ile Dünya arasındaki aşkın trajik bir veda ile bitmesinin sorumlusu bizatihi kendisidir.

Petrol ve doğal gaz kabadayısına ait parmaklardan, Dünyanın kalbini ısıtacak bir jeopolitik aşk mektubu umanlar hayal kırıklığına uğradılar.

2000’lerin Rusya’sı Avrasya satranç tahtasında klasik taşlara benzemeyen, en ürkütücü, en zorlu taş gibi görünüyor. Ama gerçekten öyle mi, tartışma götürür.

Artık, Sovyetler Birliği gibi bir korku objesi olmaktan çok uzak profili var.

1970’ler SSCB’sinin yarısı kadar bile nüfusu yok. Hammadde kaynaklarının ve sanayisinin büyük bir bölümünü kaybetti.

Nüfus yaşlanıyor. Alkol tüketimi yüksek ve doğum oranları çok düşük

Ekonomisi enerji ihracatına bağımlı, ancak AB ve ABD bu ürünün ikamesi için gerekli araştırmaları bitirmek üzereler. Nükleer enerji yaygınlaşıyor. Yeni enerji kaynakları AB’yi Rusya’ya mahkum kılan kıskaçları gevşetiyor.

Bu Ülkeye yüksek petrol ve doğalgaz fiyatları ile yapılan adrenalin takviyesi çok uzak olmayan bir gelecekte etkisini kaybedecek.

Dışlanmış bir üçüncü Dünya ülkesi

Yine uzak olmayan bir gelecekte, aşırı silahlı, ama küresel sistemin dışında bir üçüncü dünya ülkesi ile karşı karşıya kalma olasılığı çok güçlüdür.

Rusya pazarında uzun vadeli beklentisi olanların, gelecek senaryolarını çok dikkatlice okumaları gerekiyor.

On yıl sonrası için beslediğiniz umutların üzerine bu jeopolitik gölge düşmesin.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam kaleminize sağlık bu kahinlik değil, keramet değil verasettir. Sevgiler selamlar..

Hasan dedi ki...

Her ne kadar konuya yeterince hakim değilsem de yerinde, nesnel ve derinlikli bir değerlendirme gibi görünüyor Sevgili Adil, kutlarım.
Hasan ELAL

Halil OCAKLI dedi ki...

Adil Bey,
Rusya'ya ilişkin 2009'da yaptığınız analizler, 2014'te ve işte şimdi 2023'te halen güncelliğini koruyor ise, Rusya sizin için A'dan Z'ye öngörülebilir olmuş demektir.
Özellikle son paragraftaki "Dışlanmış bir üçüncü Dünya ülkesi" başlığı çok yerinde olmuş, çünkü gerçekten de önümüzdeki yıllarda Rusya'yı bekleyen bu olabilir.