16 Ekim 2015 Cuma

Putin Suriye’ye Neden Girdi?

Alexander Temerko’dan çeviridir

Sevgili Dostlarım,

Çevremizde olan bitenlerin 2016 ve sonrasında Türkiye turizmine nasıl bir etki yapacağını ele alacağız. O yazıya kadar bir de şu çeviriyi okumanızı isterim...

Rusya Devlet Başkanı Putin hem enerji pazarlarını güven altına alıyor, hem de ülkesindeki prestijini yükseltiyor.

1979’da, Sovyetler Birliği döneminden sonra ülke dışında ilk kez bir hava saldırısı başlattı. Bu saldırılar gelecekte neler olacağının da habercisi gibi… Şiddeti giderek artan saldırılar temelde Batı tarafından desteklenen ılımlı muhalifleri hedefliyor. Çok sayıda sivilin de vurulduğu alınan bilgiler arasında. Rus uçakları iki kez Türkiye hava sahasını ihlal etti.

Bu ani baskınlar ve ihlaller gösteriyor ki, Putin, her zaman olduğu gibi, bu savaşta da bildiğini okuyacak. Savaş gücünü gerektiği kadar kullanacak. Ayrım yapmaksızın bütün kuvvetini sahaya sürecek. Batı’nın bölgesel müttefiklerine kabadayılık yapacak ve onları korkutacak.

Kısacası, Putin amaçlarını gerçekleştirmek için hiçbir şekilde duraksamayacak. Uluslararası toplum bu amaçların ne olduğunu da tam olarak anlamak zorunda… Putin’in oyunu birçok yorumcunun anladığının çok daha büyük…

Evet, bu oyun Rusya’nın küresel duruşu ile ilgilidir, ama daha da önemlisi, bu durum daha yüksek petrol fiyatlarını yakalamak için uzun vadeli bir oyunun parçasıdır. Eninde sonunda da, yüksek petrol fiyatları sayesinde Rusya’nın kasasının dolması ve Putin’in kitleler nezdinde popülaritesinin tavan yapmasını amaçlar.

Uluslararası görüşler ise göreceli olarak daha şeffaf. Putin müttefiklerini desteklemek zorunda. Bunu yapmalı ve küresel sahnedeki donuk profili daha sıcak bir görünüme taşımalıdır. Suriye, uzun zamandır Rusya’nın Orta Doğu’daki tek deniz üssüdür. Bunun yanında, Rus silah endüstrisinin çok eski müşterisidir. Hepsinden öte Rusya’nın bölgesel istihbaratının önemli bir kaynağıdır.

Hepsinden önemlisi, Putin’in Esad’ı desteklemekten vazgeçmesi ve düşüşünü seyretmesini hiç kimse beklememelidir. Rusya, başta ABD olmak üzere, bütün Dünya’ya Suriye krizinin başladığı gün aldığı pozisyondan geri çekilmeyeceğini göstermek durumundadır.

Bu krizde böylesine zorlu bir uluslar arası konumda ilerleyerek, aynı zamanda dikkatleri Ukrayna’dan çekmeyi ve kendisi için yeni bir hikaye yazmayı başarmaktadır.

Krizin daha geniş bir coğrafyaya yayılması petrol fiyatlarının hızla artması anlamına gelecektir. Bu sayede Rusya’nın yeni bir ekonomik atılım ve büyüme sağlaması da mümkün olacaktır.

Bu durumdan hoşlansalar da, hoşlanmasalar da, Batılı liderler şimdi Putin ile tekrar konuşmak zorundalar. Politik olarak hiçbir şey kaybetmeden Rusların hayatlarını riske edebilir. Ukrayna’da süregelen agresif politikaları şiddetini yükselterek yayabilir.

Rusya elbette IŞID’e de saldıracaktır. IŞİD kontrolundaki coğrafyada önemli petrol yatakları bulunmaktadır. Bu yatakları kendi denetimine almak isteyecektir. Bunu başardığında, bölgedeki müttefiklerine ucuz petrol sağlayan bir ‘Baba’ figürüne dönüşebilecektir.

Şimdi öncelikli amaçlarından birisini daha analiz edelim. Orta Doğu’da pozisyonunu güçlendirdikçe enerji pazarlarında daha fazla söz sahibi haline gelir. İran ve Irak’ı da dahil ettiği küresinden Avrupa’yı enerji tedariki için kendisine muhtaç bırakır.

Uzayan savaş Putin’in amaçlarına beklediğinden de fazla hizmet edecektir. Derinleşen ve aynı zamanda yayılan anlaşmazlıklar petrol ve gaz fiyatlarında patlamaya yol açabilecektir. Bu durumda Rusya olağanüstü boyutlardaki taze para girişi ile rahatlayacak ve Batı’nın yaptırımlarını boşa çıkaracaktır..

Ülkede daha güzel zamanlara ulaşmak Putin’in öncelikli amaçlarından birisidir. Bu hedefe varmak uzun vadeli planına hizmet edecektir. Putin ülkesinde insanların vatanseverliğinin güçlenmesini ve güçlü toplum ruhunun dirilmesini amaçlamaktadır. O 140 milyon nüfusu refah ve zenginlik ile satın almak istiyor. Bunun yolu da petrol ve gaz fiyatlarının zirve yapmasından…

Alexandr Temerko: Ukrayna doğumlu İngiliz İşadamı

Hiç yorum yok: