4 Ekim 2015 Pazar

İngiliz tatilciler Müslüman Ülkeleri Boykot Ediyor

İngiliz tatilciler İslam Ülkelerini aktif olarak boykot ediyor

Seyahat araştırmaları şirketi Travelzoo tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre her dört İngiliz tatilciden üç tanesi İslam ülkelerini aktif olarak boykot ediyor. Bu eğilimi tetikleyen en önemli faktör ise yaşanan terör saldırıları…

Yine aynı oranda İngiliz Kanal ve Eurostar ile seyahat etmeyi bırakmış. Bunun nedeni de son birkaç ayda yaşanan göçmen dalgaları.

Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası terörizm ve göçmen dalgalarının deniz aşırı tatil planlarını ertelemelerine neden olduğunu söylüyor.

Katılımcıların yarısı özellikle Tunus’taki son terör saldırısından sonra ülke dışında bir tatili bir daha asla düşünmeyeceğini belirtiyor.

Bournemouth Üniversitesi’nden Risk ve Turizm akademisyeni Yeganeh Morakabati araştırma ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “ Eğer Britanya’da serin ve nemli bir yaz yaşanıyorsa, ılıman bir yerde tatil yapmaktan bizi hiçbir şey alıkoyamaz. Ama bu yaz yaşanan kimi olaylar tatil destinasyonu seçmek için araştırma yapan Biritanyalı turistlerin tercihlerine önemli bir etki yaptı. Araştırma sonuçlarından edindiğimiz verilere göre, risk algısının şimdiki seviyeleri belirsizliği arttırdı ve bu da korkuya bir açık kapı bıraktı”.
                         
Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 54’ü kafasının karışık olduğunu belirtiyor ve Dünyada hangi bölgenin tatil için güvenli olduğunu bilemediğini söylüyor. Önemli bir bölüm ise artık Dışişleri Bakanlığının risk ve tehlike uyarılarını bile takip etmekten yorulduklarını kabul ediyor. 

Travelzoo sözcüsü Louise Hodges ise yaptığı açıklamada, politik ve sosyal alanlarda yaşanan turbulansların ardından İngiliz tatilci için güvenlik ve huzur birinci derecede öncelikli bir sorun haline geldi. İnsanlar 2015’in geri kalan bölümünde ve 2016’da nereye tatile gideceklerine karar veremiyor.

Dışİşleri Bakanlığının websitesi şimdi Britanyalıların yüzde 70’inin tatil destinasyonu seçmeden önce mutlaka baktıkları bir referans kaynağı haline geldi.

Kışın güneş görmek isteyen İngilizlerin tipik tercihi genellikle Kanarya Adaları ya da Kuzey Afrika olmuştur. Bunun en büyük nedenlerinin başında kesinlikle bir kötü sürprize açık olmayan sıcak iklim ve kısa uçuş mesafesidir. 2015 kış ayları için Kanarya Adaları yine açık ara önde bir seçenek olarak görünüyor. Gelgelelim artık insanlar Kuzey Afrika’yı net bir tavır ile boykot ediyorlar. Kuzey Afrika seçeneğinin yerini daha güvenli ve İslami olmayan destinasyonlar almış durumda. Bu yıl yaşananlardan sonra İslami ülkeler her bir Britanyalı için potansiyel risk olarak algılanıyor.

Travelzoo çalışmasında Kanarya Adaları, Karaipler, Avustralya bu kış güneş arayan Britanyalılar için öne çıkan tatil seçenekleri olarak kabul ediliyor. Gelecek 12 aylık tatil tercihleri konusunda ise, Britanyalılar en çok İtalya, İspanya Fransa, Portekiz ve ABD’ye güven duyuyorlar.

Tatilciler ve seyahat acenteleri ile yapılan çalışma sonrasında, Travelzoo raporunda, İngilizler için güvensiz olarak tanımlanan ülkeler; Tunus, Fas, Mısır, Yunanistan ve Tayland. Kaldı ki yakın zamana kadar bu ülkeler İngilizlerin en popüler tatil bölgeleriydi. Yaz aylarında terör saldırıları ile sarsılan Tunus, ankete katılanların yüzde 1’inden daha düşük bir parçasının tatil tercihi arasında yer alıyor. Seyahat yasağı kaldırılsa bile İngilizlerin neredeyse tamamı bu ülkeye tatile gitmeyeceğini söylüyor.

Avrupa’da ırk ve din temelinde fanatizm güçleniyor. Fanatikler kendi ülkelerindeki Müslüman ve özellikle de Orta Doğulu ya da Kuzey Afrikalı azınlıklara düşmanca bakmaya başladılar. Bunun bir adım ilerisi tatil gibi sosyal davranışları da bu fanatizmin ve ayrımcılığın etkilemesi olacaktır. Avrupalılar İslam ülkelerini tehlikeli/düşman olarak görmeye başladıklarında işler sarpa saracak.

Gelecek yılları şimdiden okuyup önlem almak gerekiyor.

Nasıl?

Bunu da bir yazıda paylaşayım.

Haber kaynağı www.travelmole.com




Hiç yorum yok: