3 Kasım 2020 Salı

Burası dip idi, şimdi yükselişe hazır olalım

Bakın önce biraz olumsuz konular okuyacaksınız… Ama sonuna kadar gidin.

Bence çok umutlanacaksınız.

Bu yıl uçağın burnu toprağa çakıldı.

Bu gün itibarıyla toparlıyoruz. 2021 Nisan’ında motorlar çalışmaya başlayacak. Mayıs ayında ise tırmanışa geçeceğiz. Mayıs sonu sorunsuz bir uçuşa hazır olalım.

Böyle umutlu konuşmamı destekleyen birçok bilgi ve veri var.

Önce 2020’nin kısa bir analizini paylaşalım. Önce acı sonuçlar ve yaşanan sorunlar.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Gelişme Konferansı ( UNCTAD ) raporuna göre küresel turizmdeki her 1 milyon dolarlık kayıp, ülkelerin turizm gelirlerine 3 milyon dolar olarak yansıyor. Bu düşüşün istihdama etkisi ise akıl almaz boyutlarda.

Küresel turizm endüstrisinin 2020 yılı kaybı 1.5 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bu oran Dünya toplam gelirinin yüzde 1.5’ine denk geliyor.

UNCTAD, küresel turizm kısıtlamalarının birkaç ay daha devam etmesi halinde kaybın yaklaşık olarak 2.2 trilyon dolara çıkacağı uyarısını yapıyor.

Uluslararası turların sayısındaki düşüş 2020’de yüzde 80’i buldu.

UNCTAD – En kötü senaryo

UNCTAD, en kötü senaryoya göre 12 ay devam edecek seyahat yasaklamaları ve sıkıntılarının, global turizm hareketine 3.3 trilyon dolar kaybettireceğini öngörüyor. Bu da Dünya GDP’sinin yüzde 4.2’sine denk düşüyor.

BM Dünya Turizm Örgütüne göre, geçen 20 yılda gelirlerini 490 milyar dolardan 1.6 trilyon dolara yükselten küresel turizm Dünyanın bir çok ülke ekonomisinin bel kemiği. Aynı zamanda da milyonlarca insanın geçim kapısı. Birçok küçük ada devletinde döviz gelirlerinin yüzde 80’i turizmden sağlanıyor.

Covid19 turizm sektörünü sert bir durma noktasına getirdi. Bu da beraberinde ekonomik sorunların patlamasına neden oldu.

Müzelere bakalım. Bu gün itibarıyla Dünyadaki müzelerin yüzde 90ı kapanmış durumda. Bunların da yüzde 10 bir daha açılamayacak gibi. Karantinalar, seyahat yasakları, neredeyse kaybolan tüketici güveni sektörün geri dönüşünü yavaşlatacak gibi görünüyor.

İki ile 4 yıl arası sürecek bir iyileşme

Küresel boyutta tam iyileşmenin 2 ile 4 yıl arasında sağlanacağı tahmin ediliyor.

BM Dünya Turizm Örgütü Çalışma Grubu hazırladığı orta ve uzun vadeli raporlarda, Dünya turizminin 2019 düzeyini yakalaması için 2022 sonu işaret ediliyor.

Bu gün itibarıyla küresel turizm sektörünün pandemiye bağlı olarak yüzleşmekte olduğu sıkıntıların 2008 krizinin en az 8 katı daha şiddetli olduğu ölçümlenmiş durumda.

Daralmanın oranı- Yüzde 70

2020’nin ilk sekiz ayında küresel turların sayısı 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 70 oranında azaldı. BM Dünya Turizm Örgütünün Temmuz ve Ağustos ayları verilerine göre ise bölgelere göre düşüş aşağıdaki gibi oldu;

Asya Pasifik – Yüzde 79

Afrika – Yüzde 69

Avrupa – Yüzde 68

Amerika – Yüzde 65

Orta Doğu – Yüzde 69

BM Dünya Turizm Örgütü verilerinden devam edelim;

Temmuz ayında uluslararası uçuşlardaki düşüş yüzde 81 oldu. Ağustos ayında ise yüzde 79 düşüş gerçekleşti. Ki bu aylar Kuzey Yarım küre için seyahat bazında en yüksek ve en yoğun trafiğin yaşandığı sezon olarak kabul edilir.

Milyonlarca iş tehlikede

Temmuz ve Ağustos 2020 döneminde yaşanan bu düşüşün sayı olarak karşılığı 700 milyon daha az turisttir. Buradan da Dünya çapında 730 milyar dolar gelir azalması sonucunu çıkartabiliriz. Ki tam da bu miktar 2009 kaybının 8 katıdır.

Yaz toparlanması kısa kaldı

BM Dünya Turizm Örgütü, yaz başındaki rahatlamanın ve sınırların açılmasının göreceli olarak iyileşme sağladığını vurguladı. Düşüşler yüzde 69’a kadar indi. Ama bu toparlanmanın ömrü kısa sürdü. Yaz aylarının bitmesi ile birlikte Avrupa sınırları tekrar kapattı ya da geçişleri zorlaştırdı. Düşüş hızlandı.

Öte yandan Asya Pasifik’te durum daha da vahim bir tablo çizdi. Düşüş yüzde 96’lara çıktı. Çin ve bazı büyük destinasyonların sınırları kapatmasa felaketi getirdi.

İyileşmeyi yavaşlatan nedenler?

BM Dünya Turizm Örgütü turizm sektörünü zorlayan beş temel nedeni şöyle sıralıyor.

Seyahat engellemeleri

Virüse karşı mücadelede yetersizlik

Düşük tüketici güven endeksi

Ülkeler arası işbirliğindeki zayıflık

Ekonomik çöküntü

Türkiye farklı bir konumda

Biz bu kısa yaz sezonunda sınıfı başarı ile geçtik. Türkiye turizmi Covid 19 pandemisine karşı verdiği mücadeleyi kazandı. Tatilcilere güven verdi.

Bu başarının sağladığı prestij pazarlama için kullanacağımız heybeye girdi.

Elde ettiğimiz başarıdan sonuçlar çıkardık. Bu sonuçları 2021 pazarlamasında kullanacağız.

2021 ve sonrası için güçlü bir iyimserlik içinde olmamız için birçok neden var. 2020’den daha olumlu ve 2019 verilerine yaklaşan bir tablo göreceğiz.

Şunu baştan belirtelim. Sektör dip noktayı gördü. Bundan daha aşağısı olmaz.

Bu noktada tahminlerimizi gerçekçi ve somut işaretlere dayanarak yapmalıyız.

Avrupa’daki tur operatörlerinin 2021 projeksiyonlarını da hesaba katarak, 2021 yılında, turist trafiğinin 2019 sayılarına yaklaşacağını ifade edebiliriz. Ben 2021 sezonunda, 2019 yılının en az yüzde 65-70’inin yakalanacağını öngörüyorum.

Batı Avrupa’da bir yandan pandemiye karşı alınan önlemler sertleşiyor, ama bir yandan da 2021 tatil paketlerine olan ilgide hızlı bir yükseliş yaşanıyor.

Rusya ve BDT ülkelerinden bu yıl Türkiye’ye tatile gelememiş yaklaşık 4.5 milyon tatilci büyük bir mutsuzluk yaşıyor. Gelecek bahar aylarını iple çekiyor. Ben Rusya ve BDT trafiğinin 2021 Nisan ayında patlayacağını öngörüyorum.

Yaşananlar ve ülkelerden gelen turizm ve tüketim ile ilgili haberler, 2021 baharından itibaren istikrarlı bir yükselişi işaret ediyor.

Ülkemiz için olumlu bir gelecek yıl tahmin ediyorum. Bu tahminlerimi uluslararası medyada ve diğer kaynaklarda gördüğüm olumlu yazılara ve tablolara bakarak yapıyorum.

Kazanacağız…

Hiç yorum yok: