Ama zararsız…
Doğal…
Basit…
Türkiye’de tatlıların bir
handikapı var. Görmezden gelinmeyecek bir risk bu..
Çok şeker kullanılıyor.
Hem de sanayi tipi toz şeker. Yani en zararlısı..
Toz şeker olmadan da tatlı
yapılır.
Yeter ki biraz farklı
düşünün.
Bakın sevgili dostlar, o
TV programlarına takılıp kalmayın.
O gazete, dergi
köşelerinde mutfak raconu kesenlere aldırmayın. Hele hele o yarışmalardaki
diktatör kılıklı şeflere hiç prim vermeyin, etkilenmeyin.
Pişirme yöntemleri Anayasa
hükmü değildir.
Hangi malzeme ile ne iyi
gider, buna ancak ve ancak sizin damak tadınız karar verir.
Her dilin, her damağın,
her midenin aşkı, beklentisi, tadı, havası farklıdır.
Aklınızı ve damak
zevkinizi size dayatılan basmakalıp formüllere esir etmeyin.
Sizin yeme içme keyfiniz
üstünden magazin figürü şeflere prim yaptırmayın.
Ben öyle yapıyorum. Hangi
sebzenin hangi baharatla bir arada olacağına ben karar veriyorum. Neyin ne ile
bir arada pişeceğine benim damak zevkim karar veriyor.
Tatlı konusunda da
aynısını yapıyorum.
Tamam. Bu toprakların
kadim lezzetlerine büyük saygım ve muhabbetim var. Çok seviyorum. Büyük değer
veriyorum. Her fırsatta da tadıyorum.
Baklava…
Tulumba..
Vezirparmağı
Kalbura bastı
Katmer..
Künefe..
Ama hepsi hamurlu.. Bir
noktadan sonra fazlası zarar..
Gelin ben size bir sağlık
bombası tarif edeyim.
Doğal…
Şifa kaynağı..
Yapması çok kolay..
Malzemesini
sıralayalım.
Nar taneleri… Bir tane
orta boy nar yeterli olur.
Muz.. Bir muzun yarısı
Süt.. İki çorba kaşığı
Tahin.. 1 su bardağı
Kakao .. 1 çorba kaşığı
Gördünüz. Hepsi doğal.
Peki
bunları ne yapacağız?
Muzu ezin.
Süt ile yumuşatın.
Tahini ekleyin
Kakaoyu ekleyin.
Hepsini elinizle güzelce
yoğurun. Karışımın rengi kahverengi olsun.
Kıvamı macun sertliğinde
olmalı.
Geldik en can alıcı yere.
Nar tanelerini bu karışıma iyice yedirin. Ama taneleri ezmeyin.
Sert kalmasına dikkat
edin. Ama taneler her yerine yayılmalı.
Sonra?
İçinden bir parça alıp
çikolata barı gibi şekillendirin.
Sonra devam. Karışım
bitene kadar bu barları hazırlayın. Bütün barları bir tahtaya dizin ve
buzdolabında 1 saat kadar bekletin. İyice sertleşsin.
Zamanı gelince alın ve
masaya yerleştirin.
Ama nazik olun. Ona bir
prenses muamelesi yapın.
Biraz seyredin. Hatta
biraz da övgüler sıralayın.
Sonra?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder