Kahvaltı hayatın bize bir ödülüdür.
Kahvaltı zorlu bir güne
başlarken giyindiğimiz bir zırhtır.
Kahvaltı güçtür. Moraldir.
Enerjidir.
Yaradılışın armağanı olan bu
bedene kahvaltı hediye etmek, emanete iyi bakmaktır.
Saygı duymanın ve onu
lezzetli gıdalarla beslemenin ifadesidir.
Bir önceki gün yorulmuş,
hırpalanmış bedenin, güzel bir uykudan sonra, sabahın erken saatlerinde
ödüllendirilmesidir.
Sabah erken saatlerde kalkan
bedenin afyonunun patlaması için en güzel çözüm kahvaltıdır. Bunu yapmayan ruh
ortada serseri mayın gibi gezer.
İzninizle
durumdan vazife çıkardım.
Serseri mayın ruhunuz ile
yorgun bedeninizin lezzet dünyasında vuslata ermesi için bir kahvaltılık
buldum. Bundan esinlendim. Etkilendim. Denedim.
Bu güne kadar
yediklerimizden farklı olabilir.
Ben binlerce yıllık mutfak
kültürüne arada bir ihtilalci dokunuşlardan yanayım. Aslolan bana dayatılan
pişirmeler, tatlar değil, benim damak zevkimdir.
Bu nedenle ben de farklı bir
kahvaltılık hazırladım. Ama binlerce yıllık mutfak geleneğine de saygıda kusur
etmeden hareket ettim.
Sürk
peynirini duyanlar el kaldırsın
Kabul. İsim biraz farklı.
Biraz alışılmadık. Biraz köy kokuyor.
Aklımız ve dilimiz
kaşkavala, gravyere, mozarellaya, parmesana, kaşara alışmış.. Sürk deyince
bunların yanında biraz garip kalıyor gibi..
Ama siz öyle sanın.
Hele şu tarifi bir okuyun
önce
Emeğe saygı adına tarifin
sahibini anmadan geçmeyelim.
Söz Sayın Keriman Diril’in…
Sürk(Çökelek
Kurutması) Yapımı - Malzemeler
750 gr çökelek
250 gr lor
2 çorba kaşığı diş kekik
1,5 çorba kaşığı pul biber
(arzuya göre acı)
Tuz
Hazırlanışı
Eğer zamanı gelince
kahvaltıda alacağın her sürk lokması ile lezzetten uçmak istersen..
Bu tarifi görev talimatı
gibi uygula lütfen
Bütün malzemeyi bir kapta
karman çorman et. Sarılsınlar. Koklaşsınlar.
Hepsini iyice yoğur
Ceviz büyüklüğünde parçalar
kopar
Bir tepsiye yağlı kağıt koy
ve bu yuvarlakları üstüne diz
Güneşli ama rüzgarlı havada,
3-4 gün dışarıya koy
Arada bir çevir. Her tarafı
kurusun.
Aslında bu kahvaltılığı
küflendirebilirsiniz.. Öyle de tüketiliyor.
Bazı köylerde ise
küflendirmeden kavanoza doldurup zeytinyağı eklerler. Bunu buzdolabında tutmak
iyi olur. Salatalara dökebilirsiniz.
Aranızda
keşi bilen, tadan var mı?
Şimdi ben bu peyniri
okuyunca aklıma ne gelir?
Elbette bizim Mengen
tarafının her derde devası keş…
Keş nedir, peynir midir,
yoğurdun akrabası mıdır, bilemem…
Ama yemesi pek bir
sevaptır..
Sevabıma anlatıvereyim bu
çok basit tarifi..
Torba yoğurdu alınır.
Torbada birkaç hafta bütün suyu süzülene kadar asılı tutulur. Azıcık bir
ıslaklık kaldığında alınır, tezgahta bir portakal büyüklüğü kadar küp parçalara
bölünür.
Temiz bir tahtaya dizilir.
Temmuz, Ağustos güneşinde birkaç hafta bekletilir. Birkaç gün ara ile güneşe
bakan yüzü değiştirilir ve 6 yüzünün de güneşten eşit yararlanması sağlanır.
Taş kıvamına gelecek kadar
kuruduğunda içeri alınır, erzak deposuna itina ile yerleştirilir.
Buzdolabı ya da benzeri
nemli yerlerden özenle korunur yoksa o eşsiz sertliği, karizması gider,
yumuşar, bozulur…
Keş
nasıl yenir? Nelere katılır? Ne yapılır?
Ne yapılmaz ki?
Ya da keş ne yapamaz ki?
Sadece yemek pişiremez,
bulaşık yıkayamaz, hepsi bu!
Makarna mı yaptınız?
Bu lezzet bombasını
istediğiniz irilikte rendeleyin üzerine… Ya da iri rendelenmiş bir miktarı
tereyağında hafifçe kavurun, makarnanın üstüne serpeleyiverin…
Sahanda yumurta mı dediniz?
Tam yeri ve sırasıdır. Yine
aynı yukarıdaki işlemlerden birisini seçebilirsiniz…
E usta sadede gelmeyecek
misin; senin dilinin altında başka bir numara var, dediniz, duydum.
Hemen cevap verdim bile.
Evet.
Ben Sürk ile Keş’i
evlendirdim.
İkisi nasıl bir aşk
yaşadılar, anlatılmaz, yaşanır. Sürk ve keşin malzemelerini bir araya getirdim.
Bir lezzet çöpçatanlığı yaptım.
Tabi tek başına keş ve sürk
değil bir araya getirdiğim. İçlerine çeyiz ve düğün hediyesi namına birkaç
değişik malzeme koydum.
Denedim mi? Evet!
Beğendim mi? Offff!
Yeni kahvaltılığın adını da
hem keşe hem de sürke saygı gereği sürkeş koydum.
İşte
malzeme ey okur, aman hatmedesin..
150 gram kurutulmuş
kızılcık.
200 gram rendelenmiş,
ezilmiş domates içi.
500 gram Torba yoğurdu. (
Aman suyunu iyice süzmeyi unutmayın. Kupkuru olmalı)
500 gram Çökelek.
Birkaç tutam Kekik
Birkaç tutam İsot
Birkaç diş iyice ezilmiş
sarımsak.
150 gram yaban mantarı. Toz
halinde olmalı. Toz halinde bulamayabilirsiniz. O zaman yine yaban mantarını
imce kıyım doğrayın. Şimdi bütün Türkiye'de yaban mantarı zamanı. Kanlıca,
ebişke, tellice, ayca..
Bunları ne yaparız, nasıl
bir araya katarız?
Kolayca birkaç işlem işte…
Torba yoğurdu suyu süzülene
kadar torba ile asılı kalır.
Çökelek ve torba yoğurdu el
ile yoğrulur. Hamur kıvamına gelir.
Yaban mantarı hamura
eklenir. Eğer toz halinde bulamazsanız, ince kıyım doğramanız da yeterli
olacaktır. Yedirene kadar yoğurulur.
Kurutulmuş kızılcık eklenir.
Hamura rengini verene kadar yoğurulur.
Sarımsak, kekik, isot ile
bir kez daha yoğrulur.
Ortaya çıkan sanat eseri
uzun uzun seyredilir. İç geçirilir. Hanım evde ise bir kağıt mendil ile
ağzımızın kenarından süzüleni silmesi rica edilir.
Bu
aşka güneşi de tanık edin..
Tam kıvamındaki hamurdan
portakal iriliğinde bir parça alınır. Sert tahtadan faydalanarak küp haline
getirilir. Hamurun büyüklüğünden kaç tane küp çıkarsa bahtınıza…
Hijyenik bir tahtaya dizilen
küpler güneşin sıcağında taş gibi olana kadar kurumaya bırakılır.
Kafamıza vurduğumuzda
canımız yanıyor ise tamamdır.
Kupkuru olan Sürkeş erzak
dolabına kaldırılır.
Ağızlarda lezzet besteleri
seslendirmek için hazırdır.
Makarnaya, yumurtaya,
çorbalara rendeleyin.
Dilim dilim kesin,
tereyağında kızartın.
Ama ne ile yerseniz yiyin…
Nasıl tüketirseniz tüketin. Hem tadına hasta olacaksınız, hem de vereceği
şifaya şükredeceksiniz.
Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder