25 Aralık 2015 Cuma

Patlıcandan bomba yanına da piramit salata :)

Hep aynı şeyi yazıyorum. Mutfak özgür bir alandır. Buna inanın ve kendi mutfağınızın efendisi siz olun. Hiçbir mutfak diktatörüne de prim vermeyin, şımartmayın.

Mutfağınızın, dilinizin ve midenizin denetimini siz ele alın.

Sizin neyi sevdiğinizi sizden iyi kim bilebilir ki?

Yaz geçti ama sağda solda hala yaz sebzelerini bulmak mümkün.

Bu hafta yine mutfakların siyahi prensesi patlıcana takılalım.  Onun lezzetini ve güzelim aromasını alalım ve midemize bayram ettirelim.

Güzel patlıcan ağzımızda lokum gibi dağılsın.

O zaman hemen şu aşağıdakileri tedarik edelim. Mutfak tezgahımıza yerleştirelim.

Bir sonraki bölümde bu yemeğin yanına bir de salata tarifi ekledim. İkisi birlikte damaklarınıza dans ettirir, midenize ferahlık verir.

Ben aşağıdakileri 4 kişiye göre listeledim.

4 tane büyük boy Patlıcan

2 orta boy Kırmızı soğan

2 diş Sarımsak

100 gram Yeşil mercimek

100 gram Tulum peyniri

100 gram İri bulgur

2 orta boy Domates

2 dal Brokoli

Patlıcanların içini boşaltın, tuzlayın, sap kısmı aşağıya gelecek şekilde dik olarak yerleştirin ve bir süre bekletin acısı süzülsün. İyice süzüldükten sonra kızgın döküm tavada 20 dakika kadar ısıtarak yumuşatın.

Yeşil mercimeği birkaç saat önceden sıcak suda bekletin. Suyunu atmayın. İyice yumuşasın.

İri bulguru 10 dakika kadar haşlayın. Suyunu atmayın.

Brokoliyi sıcak suda 20 dakika bekletin. Yumuşadıktan sonra ince doğrayın.

Kırmızı soğanları çok küçük küpler halinde doğrayın

Araya çok ince kıyılmış sarımsak ekleyin

Domateslerin kabuklarını soyun. Sulu olmadan püre haline getirin

Soğan, sarımsak, yeşil mercimek, iri bulgur, tulum peyniri, domates püresi ve bulguru bir kaba koyun ve elinizle iyice kıvama gelecek kadar yoğurun.

Yumuşamış ve acısı iyice süzülmüş patlıcanı alın. İri bir patlıcana bu dolma harcından 4 çorba kaşığı kadar sığar. Doldurun ve patlıcanın sap kısmını kapatın. İki patlıcanı da aynı malzeme ile doldurup hazır edelim.

Bir orta boy çelik tencereye zeytinyağını koyun, hafif kızardıktan sonra patlıcanları yan yana yerleştirin. Tencere kapağını kapatın. 10 dakika kadar yağda kavurun.

Bulgur ve yeşil mercimeğin suyunu ilave edin.

Kıvama gelmesi için 30 dakika pişmesi yeterlidir.

Yarım saat sonra ateşten alın. Dinlendirin. Servise hazırdır.

Bu yemek kuru kuru gitmez ki. Arada bir de sosu ve malzemeleri ile bayılacağınız bir salata olsa ve her salata lokmasında şükretseniz olmaz mı?

Sırada bambaşka bir salata tarifi var. Adını da ben koydum. Piramit Salata.

Malzemeleri sıralayalım

Marul

Roka

Maydanoz

Kuzu kulağı

Fesleğen

Mor lahana

Tere

Yeşil soğan

Domates

Avokado

Siyah zeytin

Hazırlama adımları

Geniş tabanlı bir cam kase – Orta boy olmalı

Kırmızı lahanaları iri kıyım doğrayın. Tuzlayın ve iyice yumuşatın.

Marulu iri iri kesin ve kasenin tabanına örtün. Üç kat marul yaparsanız iyi olur.

Üstüne biraz zeytinyağı, biraz limon dökün.

Domatesleri çok ince kıyım doğrayın. Marulların üstünü kapatacak şekilde doğranmış domatesi iyice yayarak doldurun.

Domateslerin üstüne yine iri kıyım doğranmış rokaları yerleştirin. İki kat roka olsun.

Bunun üstüne püre haline getirdiğiniz avokadoyu yayın. Bir orta boy avokadonun yarısı yeterli olacaktır.

Üstüne iri kıyım doğranmış ve iyice yumuşamış kırmızı lahanaları kapatın.

10 – 15 tane siyah zeytinin çekirdeğini çıkarın, elinizle yoğurun, lahanaların üstüne güzelce yayarak yerleştirin.

Tere ve yeşil soğan kanatlarını ince kıyım doğrayın. Zeytinlerin üstüne yayın.

En son tabakaya bir kat daha ince kıyım doğranmış domatesleri koyun.

En lezzetli yeşillik fesleğendir. Domatesleri fesleğenin parçaları ile kapatın.

En son olarak limon, zeytinyağını gezdirin.

Hepsinin üstüne birkaç tutam isot, pul biber gezdirin.

Bu salatanın benzerini Amasra’da yapıyorlar. Hani şu Fatih Sultan Mehmet’in tepeden görünce, “ Cennet dedikleri burası mı ola Lala?” diye sorduğu kent.

Orada salatanın üstüne havuç, turp gibi sebzelerden süslemeler yapıyorlar.

Size kalmış… Bence bırakın sade kalsın.

Ama siz siz olun. Bu iki şaheseri asla yemeyin. Sanat eserinin yendiği nerede görülmüş?

Bol bol fotoğrafını çekin.

Şaka şaka..

Afiyet bal şeker olsun.

Hiç yorum yok: