4 Aralık 2015 Cuma

Rusya’ya karşı alternatif Çin’de Nasıl Pazarlama Yapılmalı?


Çin’deki gençler ile ebeveynleri arasındaki boşluk başka hiçbir ülkede rastlanmayacak kadar büyüktür. Önceki kuşaklardan çok farklı olarak, 1990 sonrasında doğan genç kuşak Çinliler çift haneli büyümenin patladığı yıllarda yetiştiler.

Yeni kuşakta, ailelerinin belleğinde derin izler bırakmış olan acı yoksulluk deneyimlerine dair hiçbir iz yok ve onlar gelecek için büyük ümitler besliyor. Ailelerinin gençliğinde hemen hemen hiçbir batılı marka yoktu. Şimdi Çin’in bir köyündeki genç mobil telefonundan herhangi bir batılı markaya sipariş verebiliyor.

1990’larda doğanlar, Çin’in Tek Çocuk politikasının yürürlükte olduğu dönemde yetiştiler ve ebeveynlerinin başka kardeşlere bölünmemiş ilgisi üzerlerinde oldu. Ayrıca her iki taraftan büyük baba ve büyük annelerin ilgisi de eklenince ortaya çok nazlı büyüyen bir nesil çıktı. Pazarlamacılar için 90 sonrası doğan nesillerin ilgisini çekebilmek temel stratejilerden bir tanesidir, zira sayıları tam 135 milyondur.

Çin’in şimdiki gençliğinin, kendilerinden önceki kuşaklardan farklı olarak, amacı yaşadıkları dakikayı ilginç ve mutlu bir anıya dönüştürmektir. Onlar gelecek için planlar yapmayı ve başkaları için yaşamayı benimsemiyorlar. Bu, Çin’in yeni kuşaklarına yaklaşımda dikkate alınması gereken bir kritik değer algısıdır. İşte tam da bu noktada, marka için ilk gündem maddesi nasıl ayakta kalabileceği ile ilgilidir.

Bayan Hou 1998 yılında TBWA’ya katıldığında, Uluslararası bir ajansta çalışmaya başlayacak olan ilk Çin Anakarasında doğmuş ilk planlamacı kuşak idi. Şimdi, McCann Shanghai’de Coca-Cola, Loeral ve Wyeth gibi müşteriler ile çalışırken bir yandan da Çin’in Millenium kuşağını nelerin etkilediğini düşünüyor. Bu arada Bayan Hou yaptığı çalışmalar nedeniyle Reklam Çağı 2015 Kadını ödülüne layık görüldü. Bayan Hou gözlemlerini insanların hayatları ile bütünleşen stratejilere dönüştürmek ve buradan hareketle gençlere yapılacak ideal reklamları yaratmak konusunda çok başarılı bir performans sergiliyor. Bu gün Çin gençliğine hiç hitap etmeyecek olan stratejileri saptamak da Bayan Hou’nun üstün becerileri arasında.

Rahat ve keyifli olun

Çin’de içki içme kültürü, özellikle iş dünyasında, genellikle, ilişki kurmak veya bağlantılar oluşturmak üzerine odaklanmıştır. Bayan Hou Çin içki kültürü ile ilgili olarak şunu ifade ediyor; “ Daha önceleri içki kurma kültürü ciddi dostluklar ile ilgili idi. Dahası içki içmek ciddi bir ritüeldi ve herkes belirli kurallara uymak zorunda idi. Başarılı bir anlaşma yapıldıktan sonra kutlamak için içki içilirdi.” Bayan Hou şimdi içki içme kültürünün çok farklı olduğunu belirtiyor. “ Şimdi içki içmek neredeyse tamamen eğlence, kısa bir mola, zamanı özgürce kullanma ve yeni arkadaşlar edinme ile ilgili.”

Guanxi Nedir?

Guanxi, Çin iş kültürünün önemli bir parçasıdır. Bu kelime, Çincede “ilişki” anlamına gelmektedir. “Neyi bildiğiniz değil, kimi bildiğiniz önemlidir” şeklinde özetlenebilir. Guanxi, etki veya nüfuz anlamına gelmektedir. Çin’e ulaştığınız andan itibaren Guanxi'nizi yani iletişim ağınızı geliştirmek için çaba göstermelisiniz.

Guanxi, ya da Türkçe okunuşu ile "Guanşi" nin, İngilizce Wikipedia tercümesi: Çinlilere özgü, kişisel, dinamik bilgi ağı. 2 kelime ile açıklanabilir: ilişki ve bağlantılar.

Çin’in yeni kuşaklarında bir trend yükseliyor; ilişkiler daha rahat ve gündelik hale dönüşüyor. İnsanlar ilişkilerde güven arıyor. Her zaman farklı beklentiler sözkonusu değil. Markalar işi çetrefilli hale getirebilirler, ya da herşey çok basit ve güzel olabilir. McCann reklam ajansı Çin’in 1 numaralı şişelenmiş kokteylini tanıtırken de bunu dikkate aldı. İşte basit bir slogan ile tanıtım spotu; “Rio: Hadi yeni arkadaşlıklara”

Eğer konu gelenekler ise, bunu da keyifle yapın

Coca Cola Çin Yeni Yılı için orijinali 2001 yılında piyasaya sunduğu iki mevsimsel maskotu yeniledi. A Fu ve A Jiao isimleri verilen, tombul bebek görünümlü iki maskot, Çin folklorundaki kil bebek geleneğinden esinlenilerek yaratıldı. McCann ve Coke bu iki bebeği stil olarak modernize ettiler ve bir paket içinde konumlandırdılar. Şimdi insanlar bu paketi taratıp animasyonlu etiketler çıkartıyorlar ve WeChat üzerinden tatil kutlamaları için gönderiyorlar. Bu yaratıcı uygulama işe eğlence katmak ve basitleştirmek ilkesi ile bire bir örtüşüyor. Demek ki geleneksel Çin kültürü de insanları eğlendirmek için değerlendirilebilirmiş. Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent Çin’deki ekonomik durgunluğa karşın sadece bu uygulamanın ilk çeyrekte, ülke üretimini yüzde 9 arttırdığını söylüyor.

Ses getiren herşeyi yeniden gözden geçirin

Geleneksel olarak kendisini New York ile ilişkilendiren L’Oreal’in Maybelline markası mesajını hafiften değiştirdi. Çin gençliği için New York çok uzek ve çok belirsizdi. Bu nedenle bu markamıza New York’un özündeki temel değeri kattık. “Heyecan düşüncesi ve anı yaşamak”. Markanın mesajı da net; ‘Şimdi güzel olmak’.

E-ticaret patlaması oyunu değiştirdi

Moda şirketleri de o çok yaygın tuğla ve harçtan yapılma mağazalarının amaçlarını yeniden düşünmek zorundalar. Zira Çin e-ticarette müthiş bir patlama yaptı ve ABD’yi de geçerek Dünyanın bu alandaki 1 numarası oldu. McCann moda zinciri C&A’ya  ürün seçimi, iletişim ve mağaza tasarımında yardımcı oluyor.  Bünyesinde çalışan İnsanBilim uzmanlarını Çin gençlerine gönderiyor ve onlardan moda ve alışveriş alışkanlıkları ile ilgili olarak bilgi alıyor.

Şimdiki mağazalar adeta bir Premium süpermarket görünümünde, yüzlerce ürün görebiliyorsunuz. Yeni yönelim daha çok eğlenmeyi amaçlıyor. Yeni mağazalar daha çok ‘anların’ ya da deneyimlerin bir koleksiyonu olmalı, ürünlerin değil. Ürün artık insanlar için pek bir anlam ifade etmiyor. AliBaba’nın online moda mağazası Taobao’dan bir sürü ürün satın alabilirsiniz.

Pop kültüre dalın

Daha önceleri, gençler ile ilgili bir marka üzerine çalışmaya başlarken normal olarak o meşhur mesajı reklamınıza yerleştirmek durmundaydınız; “ Biz cool ve genç bir markayız”. Şimdi markayı filmlere ve pembe dizilere yerleştirmelisiniz. Bunun için de Çin’de çok popüler olan Güney Kore dizilerini tercih etmelisiniz. Örneğin RİO reklam kampanyasında gençlik odaklı yeni şova ürün yerleştirmesi yaptı. Genç markalar kendilerini bir pop kültür gibi pazarlamalı, bir ürün ya da marka gibi değil. Bu da büyük bir değişimdir.

Angela Doland’dan çeviren- Adil Gürkan

Hiç yorum yok: